Yhdistyksen säännöt
Suomen Kampurajalkayhdistys ry. säännöt
1§
Yhdistyksen nimi on Suomen Kampurajalkayhdistys ry ja sen kotipaikka on Helsinki. Toimialueena on koko maa.
2§
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kampurajalkapotilaiden hoitoa ja kuntoutusta sekä tarjota vertaistukea kampurajalkalasten omaisille sekä kampurajalan omaaville itselleen.
Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys
- tiedottaa kampurajalkojen hoidosta ja kuntoutuksesta Suomessa
- järjestää tapaamisia ja koulutustilaisuuksia jäsenille
- seuraa kampurajalkojen hoidon ja kuntoutuksen kehitystä Suomessa ja muualla maailmassa
Toimintansa tukemiseksi yhdistys
- perii jäsenmaksuja
- voi järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia hankittuaan asianmukaisen luvan
- voi tehdä pienimuotoista myyntityötä toiminnan tukemiseksi
- voi vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja
- voi hankkia avustuksia
- voi tarkoitusperiensä saavuttamiseksi omistaa ja hallita kiinteää ja irtainta omaisuutta
Yhdistys voi myöntää stipendejä ja avustuksia harkintansa mukaan.
Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen edun hankkiminen siihen osallisille.
Yhdistys voi solmia suhteita ja liittyä jäseneksi muihin koti- ja ulkomaisiin vastaaviin yhteisöihin.
3§
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö, rekisteröitynyt yhdistys tai muu oikeuskelpoinen yhteisö ja säätiö, joka haluaa edistää kampurajalkojen hoitoa jakuntoutusta Suomessa. Yhdistyksen perhejäseniksi voivat liittyä varsinaisen jäsenenperheenjäsenet. Vain yksi henkilö perheestä maksaa jäsenmaksun. Hallitus hyväksyy uudetjäsenet. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.
Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä on äänioikeus yhdistyksen kokouksessa mutta ei jäsenmaksuvelvoitetta.
Yhdistyksen syyskokouksessa päätetään jäsenmaksun suuruudesta 9 § mukaisesti.
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa. Jos jäsen jättää jäsenmaksunsa maksamatta kahtena peräkkäisenä vuotena, yhdistys voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä.
4§
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, jonka toimikausi on kalenterivuosi. Hallitukseen kuuluusyyskokouksessa valitut puheenjohtaja, 3-5 muuta varsinaista jäsentä ja 1-2 varajäsentä. Puheenjohtajan toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Puheenjohtajana voi toimia enintään neljä (4) peräkkäistä kalenterivuotta.
Hallituksen jäsenen ilmoitettua erostaan hallituksen jäsenyydestä, kuoltua tai tultua pysyvästi kykenemättömäksi jatkamaan tehtävässään voidaan hänen tilalleen valita yhdistyksen kokouksessa uusi henkilö.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, rahastonhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Kokous on päätösvaltainen, kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien.
Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallitus voi tehdä velkasitoumuksia sekä päättää yhdistyksen omaisuuden myymisestä, vuokraamisesta ja kiinnityksestä.
5§
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja tai muu hallituksen oikeuttama henkilö yksin.
6§
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle/tilintarkastajalle viimeistään viisi (5) viikkoa ennen kevätkokousta.
7§
Yhdistys pitää vuosittain kaksi virallista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen 15 vuotta täyttäneellä varsinaisella jäsenellä on yksi ääni yhdistyksen kokouksessa. Alle 15-vuotiaalla jäsenellä, kannatusjäsenellä ja perhejäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen niin päättäessä myös reaaliaikaisen tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana. Etäosallistumismahdollisuudesta ja etäosallistumisen tavasta on mainittava kokouskutsussa. Yhdistyksen kokous voidaan järjestää hallituksen päätöksellä ilman kokouspaikkaa siten, että jäsenet käyttävät päätösvaltaansa ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
8§
Kutsu kevät- ja syyskokoukseen sekä ylimääräiseen kokoukseen on saatettava jäsenten tiedoksi vähintään kahta viikkoa ennen kokouspäivää yhdistyksen kotisivuilla tai sähköpostitse. Kutsu voidaan saattaa jäsenten tietoon myös muulla tarkoitukseen sopivalla tavalla.
9§
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan/tilintarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. päätetään mahdollinen vuosiylijäämän käyttö
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen esityslista
5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
6. valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi, kahdeksi vuodeksi kerrallaan
7. valitaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet
8. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja yksi tai kaksi varatoiminnantarkastajaa tai yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja yksi tai kaksi varatilintarkastajaa
9. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle kolme (3) viikkoa ennen kokouksen ajankohtaa, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
10§
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
11§
Muissa suhteissa noudatettakoon yhdistyslain (503/1989) säännöksiä siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.